ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

ΤΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

Συγγραφέας: ΧΑΝ ΜΠΙΟΥΝΓΚ-ΤΣΟΥΛ
Μετάφραση: ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΛΗΣ
Εκδόθηκε: 06/12/2022
ISBN: 978-618-5400-27-9
Σελίδες: 232

€19.08 €21.20

Η ΒΙΑ ΤΗΣ ΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΤΕΡΗ
ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
 
«Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν εκλείπουν ποτέ. Ένα από αυτά είναι και η βία. […] Ο τρόπος με τον οποίο αυτή εκδηλώνεται, αλλάζει σύμφωνα με την εκάστοτε κοινωνική συγκυρία. Σήμερα η βία μετατο-πίζεται από το φανερό στο αόρατο, από το μετωπικό στο ιογενές, από την ωμή βία στην επικοινωνιακή βία, από το πραγματικό στο εικονικό, από το σωματικό στο ψυχικό, από το αρνητικό στο θετικό. […] Γίνεται απολύτως αόρατη, ακριβώς τη στιγμή που συμπίπτει με το αντίθετό  της, δηλαδή με την ελευθερία.»
 
 
Μελετητής και βαθύς γνώστης των θεωριών του Φρόιντ, του Ντελέζ, του Αγκάμπεν, του Φουκό, του Μπουρντιέ ή του Χάιντε-γκερ, ο Χαν εξετάζει αρχικά τις παραδοσιακές μορφές «βίας της αρνητικότητας» —από τη βία της αρχέγονης αιματηρής θυσίας, των βασανιστηρίων, των θαλάμων αερίων, της τρομοκρατίας ώς τη λεκτική βία— για να περάσει στη μελέτη της πολύ πιο σύγχρονης και εκλεπτυσμένης «βίας της θετικότητας» η οποία εκφράζεται ως «υπερεπίδοση, υπερπαραγωγή, υπερεπικοινωνία, τεταμένη προσοχή ή υπερδραστηριότητα». Σε αυτή τη μορφή βίας εστιάζει τη μελέτη του ο Χαν, καθώς, σε αντίθεση με τη βία της αρνητικότητας, η βία της θετικότητας δεν είναι ορατή ούτε προφανής και —το σημαντικότερο—  ο σύγχρονος άνθρωπος δεν διαθέτει  τα  αντισώματα για  την καταπολέμησή  της.
 
«Ο Χαν συγκεντρώνει τις σκέψεις που παρουσίασε στην Κοινωνία της κόπωσης και εμβαθύνει στις διαγνώσεις του. Όσο τρομακτικό κι αν  μας φανεί, αυτό το δοκίμιο είναι απολύτως διαυγές και διαφωτιστικό. Οπότε…  υπάρχει  ελπίδα.»                                        
                                                                                                                                                                               Philosophie Magazine
 
«Ο Χαν μας δείχνει πώς σταματήσαμε να ασκούμε βία πάνω στους άλλους και πώς πετύχαμε να στρέψουμε την οργή μας κατά του εαυτού μας.  Ένα  ιδιαιτέρως  τολμηρό  και  εμπνευσμένο  δοκίμιο.»                                                               Die Zeit

  Στο καλαθι βιβλια

ΧΑΝ ΜΠΙΟΥΝΓΚ-ΤΣΟΥΛ