ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΣ

ΔΗΜΟΥ ΝΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Τελείωσε το Κολλέγιο Αθηνών, ενώ παράλληλα σπούδαζε Γαλλική Φιλολογία στην Αθήνα. 1954-1960: Φιλοσοφία και Αγγλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Το πρώτο του βιβλίο εκδόθηκε το 1953. Ακολούθησαν άλλα πενήντα δύο που έχουν κάνει πολλές ανατυπώσεις. Γνωστότερα στο ευρύ κοινό είναι τα βιβλία όπου αναλύει και κρίνει την Ελληνική πραγματικότητα: «Η Δυστυχία του να είσαι Έλληνας», «Οι Νέοι Έλληνες», «Η Χαμένη Τάξη», «Απολογία ενός Ανθέλληνα», κ.α. Πεζά: «Παρ' όλα αυτά», «Μικρά Βήματα», «Το Ημερολόγιο του Καύσωνα», «Τολμηρές Ιστορίες». Φιλοσοφία: «Ο Δρόμος της επικοινωνίας», «Ο Έλληνας Βούδας», «Το Απόλυτο και το Τάβλι». Ποίηση: «Το Βιβλίο των Γάτων», «Ποιήματα 1950-1990», «Λίστες». Δοκίμια: «Προσεγγίσεις», «Οδυσσέας Ελύτης», «Τα Πρόσωπα της Ποίησης», «Η Τέλεια Διαδρομή». Τα τελευταία του βιβλία είναι τρεις τόμοι αυτοβιογραφικής αφήγησης. Έχει δημοσιεύσει μεταφράσεις ποιημάτων από τα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά.

Έχει μεταφραστεί μόνο σε γλώσσες που δεν γνωρίζει (ιταλικά, ισπανικά, βουλγαρικά, τουρκικά). Το 1962 άρχισε να εργάζεται στη διαφήμιση. Η εταιρεία που ίδρυσε το 1965 ανέβηκε γρήγορα στις πρώτες θέσεις της ελληνικής αγοράς. Εκτός από τις επιτυχημένες εμπορικές διαφημίσεις, η εταιρεία διακρίθηκε για τις κοινωφελείς πρωτοβουλίες της (π.χ. το σήμα «Δεν ξεχνώ» για την Κύπρο). Το 1983 αποσύρθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα για να ασχοληθεί αποκλειστικά με το γράψιμο. Από το 1979 δημοσιογραφεί: επώνυμες στήλες στα περιοδικά «Επίκαιρα», «4Τροχοί», «Τέταρτο», «Φωτογράφος», «Status», «Odyssey», «RAM», και στις εφημερίδες «Το Βήμα», «Καθημερινή», «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και «Έθνος της Κυριακής». Ήταν ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που δημιούργησε τηλεοπτικές εκπομπές. Συντόνιζε παλαιότερα την εκπομπή «Μία ταινία μία συζήτηση». Επανήλθε το 1987 με την εκπομπή «Διάλογοι», το 1991 με τις «Περιπέτειες Ιδεών» και το 1999 με τις «Μεγάλες Παρεξηγήσεις». Στο ραδιόφωνο ανήκε στην ιδρυτική ομάδα του «98.4 FΜ». Αργότερα είχε εκπομπές και στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Στο ενεργητικό του έχει δύο δημοσιογραφικά βραβεία (Ιπεκτσί και Μπότση) και δέκα παραιτήσεις.

Από παλιά ενδιαφερόταν για την τεχνολογία με ιδιαίτερη έμφαση στα αυτοκίνητα, τη φωτογραφία και τους υπολογιστές. Ήταν επίσης ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας που απέκτησε δικό του τόπο στο Internet (http://www.ndimou.gr). Το 1997 το δημοτικό συμβούλιο της Ερμούπολης, πατρίδας της μητέρας του, τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Το 2000 τιμήθηκε για την πνευματική προσφορά του με το βραβείο «Δημήτρης Μητρόπουλος».

Συγγραφεις

Βιβλία