ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ

Συγγραφέας: ΡΕΝΧΕΛ ΜΟΥΝΙΟΘ
Μετάφραση: ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ABANICO, Κ. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ - Α. ΓΙΑΛΑΝΤΖΗ
Εκδόθηκε: 27/11/2019
ISBN: 978-618-54000-95
Σελίδες: 136

€11.45 €12.72

ΠΛΙΤΣ-ΠΛΙΤΣ
 
«Ανάμεσα στις βραχώδεις σχισμές με φλέβες από νεφρίτη στην έρημο του Τακλαμακάν, ζει ένας σκαραβαίος της οικογένειας  των Τενεβριονίδων που όταν λέει πλιτς-πλιτς θέλει να πει  πλατσπλάτς, και όταν λέει πλατσπλάτς θέλει να πει πλιτς-πλιτς. Εμείς περνάμε πάνω από αυτά τα μικρά έντομα αγνοώντας τα εντελώς, χωρίς καν να αντιληφθούμε ότι αυτή η ένδειξη ευφυΐας του σκαραβαίου του Τακλαμακάν εμπεριέχει στην ουσία της την πιο γνήσια ανθρώπινη πράξη, πιο χαρακτηριστική για το είδος μας ακόμα και από το γέλιο, τη συνθήκη στην οποία βασίζονται οι επιστημονικές εικασίες, η τέχνη και η κοινωνική ζωή: την ικα-νότητα του ψεύδεσθαι.»
 
*   *   *
 
Υπάρχουν μικροσκοπικά περιστατικά που, χωρίς κανείς να το αντι-ληφθεί, έχουν τη δύναμη να (μετ)αλλάξουν εντελώς το σύμπαν. Και υπάρχουν ξακουστά ιστορικά γεγονότα τόσο τυχαία που η τροπή τους θα ήταν εντελώς διαφορετική απλώς και μόνο λόγω μιας ελαφριάς αλλαγής στη διεύθυνση του ανέμου. Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων είναι ένα δειγματολόγιο από αυτά τα μεγαλειώδη αλλά και μικροσκοπικά συμβάντα. Είναι ένας λεπτομερής κατάλογος από θαυμαστά γεγονότα. Είναι μια διαδρομή που ξεκινάει από το βάθος των συρταριών μας, κάτω από τα κρεβάτια μας, μέσα από την ψευδοροφή του υπνοδωματίου μας και φτάνει μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες. Είναι ένα τερατολόγιο ή ένα εγχειρίδιο Θεολογίας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια πραγματεία περί μικροεπιστημονικής φαντασίας. Ή, ίσως, να μην είναι απολύτως τίποτα από όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο, δεν είναι το βιβλίο που περιμένατε. Είναι όμως το βιβλίο που ονειρευόσασταν.»ΠΛΙΤΣ-ΠΛΙΤΣ
 
«Ανάμεσα στις βραχώδεις σχισμές με φλέβες από νεφρίτη στην έρημο του Τακλαμακάν, ζει ένας σκαραβαίος της οικογένειας  των Τενεβριονίδων που όταν λέει πλιτς-πλιτς θέλει να πει  πλατσπλάτς, και όταν λέει πλατσπλάτς θέλει να πει πλιτς-πλιτς. Εμείς περνάμε πάνω από αυτά τα μικρά έντομα αγνοώντας τα εντελώς, χωρίς καν να αντιληφθούμε ότι αυτή η ένδειξη ευφυΐας του σκαραβαίου του Τακλαμακάν εμπεριέχει στην ουσία της την πιο γνήσια ανθρώπινη πράξη, πιο χαρακτηριστική για το είδος μας ακόμα και από το γέλιο, τη συνθήκη στην οποία βασίζονται οι επιστημονικές εικασίες, η τέχνη και η κοινωνική ζωή: την ικανότητα του ψεύδεσθαι.»
 
*   *   *
 
Υπάρχουν μικροσκοπικά περιστατικά που, χωρίς κανείς να το αντι-ληφθεί, έχουν τη δύναμη να (μετ)αλλάξουν εντελώς το σύμπαν. Και υπάρχουν ξακουστά ιστορικά γεγονότα τόσο τυχαία που η τροπή τους θα ήταν εντελώς διαφορετική απλώς και μόνο λόγω μιας ελαφριάς αλλαγής στη διεύθυνση του ανέμου. Το βιβλίο των μικρών θαυμάτων είναι ένα δειγματολόγιο από αυτά τα μεγαλειώδη αλλά και μικροσκοπικά συμβάντα. Είναι ένας λεπτομερής κατάλογος από θαυμαστά γεγονότα. Είναι μια διαδρομή που ξεκινάει από το βάθος των συρταριών μας, κάτω από τα κρεβάτια μας, μέσα από την ψευδοροφή του υπνοδωματίου μας και φτάνει μέχρι τους πιο μακρινούς γαλαξίες. Είναι ένα τερατολόγιο ή ένα εγχειρίδιο Θεολογίας. Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, μια πραγματεία περί μικροεπιστημονικής φαντασίας. Ή, ίσως, να μην είναι απολύτως τίποτα από όλα αυτά. Σε κάθε περίπτωση, ένα είναι σίγουρο, δεν είναι το βιβλίο που περιμένατε. Είναι όμως το βιβλίο που ονειρευόσασταν.»

  Στο καλαθι βιβλια

Spoilers

 

Για μέρες τα spoilers πετούσαν πάνω από την πόλη. Ο κόσμος προσπαθούσε να βγαίνει στο δρόμο όσο το δυνατόν λιγότερο, και όσοι δεν είχαμε άλλη επιλογή προστατευόμασταν κάτω από τεράστιες ομπρέλες, ενισχυμένες με μια επίστρωση καουτσούκ, που τις πουλούσαν στις εισόδους του μετρό και στις πλατείες.
Ακόμα κι έτσι, μπορούσαν να σε πετύχουν σε μια στιγμή απροσεξίας, να σε χτυπήσουν στο γόνατο, να σου σκάσουν στο πρόσωπο. Υπήρξαν επαγγελματίες κάθε είδους, κορυφαίοι αθλητές, μουσικοί, επιστήμονες, που εγκατέλειψαν την καριέρα τους μόλις έμαθαν ότι δεν θα πετύχαιναν ποτέ τους στόχους τους? οι υποψήφιοι σε οποιαδήποτε διαδικασία επιλογής αποδεκατίστηκαν? οι ασθενείς στα νοσοκομεία έχασαν κάθε ελπίδα? φυσικά, κανείς δεν έκανε πια ουρά στις εισόδους των κινηματογράφων και μετά βίας τολμούσε κάποιος να διαβάσει σε δημόσιους χώρους. Ήταν καιροί σύγχυσης. Κάποιο βράδυ, στη γυναίκα μου μπήκε ένα από το παράθυρο και μάθαμε ότι δεν θα ερχόταν ποτέ το παιδί που χρόνια προσπαθούσαμε να αποκτήσουμε. Εμένα, αν και εκείνη δεν το ξέρει, ένα από εκείνα τα spoilers έμπηξε τη μύτη του στην πλάτη μου, και δεν ξανάγινα ποτέ πια ο ίδιος από τότε που ξέρω τι μας περιμένει πραγματικά μετά θάνατον.

 

ΡΕΝΧΕΛ ΜΟΥΝΙΟΘ